Linköping

Fel insatta rör kan orsaka dödsfall

Felaktigt insatta andningsrör och katetrar kan ha bidragit till flera intensivvårdspatienters död i Sverige och Schweiz, enligt en studie som beskrivs i Dagens Medicin.

Enligt professor Anders Persson på Linköpings universitet så är det rimligt att anta att vissa av de här felläggningarna gjort att patienten "tippat över" - alltså avlidit, skriver TT.

I studien granskades 113 patienter som vårdats för svåra skador och sedan avlidit. Hos nästan fyra av tio, 39 procent, hade katetrar och andningsrör, så kallade trakealtuber, placerats på felaktigt sätt. Ibland hade röret förts ner för långt eller tryckts ner i matstrupen.

-Vi har tittat på ögonblicksbilder av hur det såg ut när patienterna dog. De var samtliga allvarligt skadade när de kom till sjukhuset. Även om vi inte undersökt detta är det rimligt att anta att vissa av de här felläggningarna gjort att patienten tippat över, säger professor Anders Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista