Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Motala

"Mordåtalade mamman psykiskt störd"

Idag kom utlåtandet från Socialstyrelsens rättsliga råd om den psykiska hälsan hos den 32-åriga kvinna i Motala kommun, som står åtalad för mord på sin treåriga dotter.

Redan under sin tid i häktet genomgick kvinnan en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att hon led av en allvarlig psykisk störning när hon i början av sommaren dödade sin treåriga dotter och även försökte ta sitt eget liv.

Under rättegången ifrågasattes dock den slutsatsen av åklagaren och innan rätten ansåg sig redo att meddela dom, begärde man att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle granska läkarens utlåtande.

Det är nu gjort och i sitt yttrande skriver rådet att man, i likhet med den undersökande läkaren, anser att kvinnan begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Man konstaterar också att kvinnan, på grund av störningen, riskerar att återfalla i grov brottslighet.

Beskedet betyder att den 32-åriga kvinnan kommer att dömas till vård, inte fängelse, när rättegången mot henne återupptas.

 Enligt rådet så lider kvinnan av en allvarlig psykisk störning och ska därmed inte dömas till fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista