1 av 2
Norrköpings stadsmuseum på femte plats i länet när det gäller antalet besökare 2012
2 av 2
Elvira Hedström och Max Wedberg tillsammans med sina klasskompisar på museibesök i Norrköping
Kultur

Fler barn går på museum

"Det är spännande att få se saker som hände för länge sedan"
1:49 min

I Östergötland var det Friluftsmuseet Gamla Linköping som lockade flest besökare under 2012 med 400 000. Det visar statistik från Myndigheten för kulturanalys. I landet minskade antalet museibesök något bland vuxna förra året, men däremot går fler skolbarn och förskolebarn på museer.

Max Wedberg och Elvira Hedström är i Norrköping med sin klass från Katrineholm för att gå på museum.

– Jag går ganska ofta på museum, säger Max och då blir det på sommaren.

– Jag tycker att det är kul att få se saker som hände för länge sedan, det tycker jag är spännande, säger Elvira som inte allt för ofta går på museum.

Näst bäst i länet var Arbetets museum i Norrköping med drygt 209 000 besökare tätt följd av Östergötlands museum med 205 000. Toppar listan i landet gör Skansen som besöktes av 1,4 miljoner människor.

Det är Myndigheten för kulturanalys som sammanställt en rapport som bygger på enkäter till 236 museer i Sverige och där 76 procent svarat. Ett av länets museer som hade ett bra år 2012 var Flygvapenmuseum där Michael Parr är chef.

– Det var ett rekordår, all time high med 155 000 besökare där snittet de senaste tjugo åren legat på 50 000 så det är stor skillnad säger Michael Parr.

Men trots ett bra 2012 har Flygvapenmuseum tappat besökare det här året hittills och det kan bero på att inte lika många är nyfikna att titta på ombyggnaden av Flygvapenmuseum och att det inte har varit något ”museiväder” i sommar.

Bra sommarväder har däremot inte påverkat Östegötlands museum som ökat sina besökssiffror fram till sista augusti med 8000 jämfört med samma period förra året. Attraktiva utställningar och att sommarlediga vill aktivera sig tror museichefen Olof Hermelin är förklaringen till ökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".