Kaféägaren Leila Gabro Gezici berättar att hon ryser när hon ser hur öde det är på platsen. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Norrköping

Färgargårdsbranden ett mysterium

1:19 min

Kaféet vid friluftsmuseet Färgargården i Norrköping totalförstördes efter en brand i maj i år. Husgrunden är det enda som finns kvar och brandorsaken är forfarande oklar.

Vi träffade en av kaféägarna idag som inte besökt platsen sedan slutet av maj.

– Det är ingen rolig syn, en sådan här fin dag skulle det vara jättemycket folk här. Nu är det helt öde här, så jag ryser, säger Leila Gabro Gezici.

I 22 dagar hann Leila och hennes två bröder hålla kaféet öppet innan huset totalförstördes av branden. Under sommaren har hon och hennes bröder arbetat med annat. Polisen säger till P4 Östergötland att de fortfarande väntar på svar från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, om vad som kan ha orsakat branden.

– Vi har inte fått reda på någonting. Ett tag trodde man att branden orsakats av ett elfel, men så verkar det inte vara. Mordbrand har vi hört och det lutar väl åt att det är det som det rör sig om, säger Leila Gabro Gezici.

Det var Norrköpings kommun som ägde fastigheten, som brann ner, och enligt kommunen så är planen att en ny kafébyggnad ska vara färdigbyggd till nästa sommar.

– Det är positivt. Vi kommer att satsa hårt på detta. I slutet av september ska vi ha ett möte med kommunen och då kommer vi att få reda på mer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista