1 av 2
Anders Sjölund, klädd för marknad. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Sjölund jobbar med arrangemangen kring Ulrika marken. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Anrik marknad söker föryngring

1:47 min

I år firar Ulrika marknad utanför Linköping 150 år. Och även om marknaden är gammal så är reklamen för den mer modern än tidigare, med ljusskylt vid motorvägen.

– Vi har fått stöd av Arenabolaget som hjälper oss i det här med att få fram budskap på E4:an, säger Anders Sjölund i marknadskommittén.

Han berättar att man använder sig av radioreklam i år också istället för tidningsannonser.

-- I ett led att försöka nå den yngre generationen så får man se hur man kan göra. Det är en gammaldags marken i många avséenden så vi får ta det sakta men säkert.

150-årsjubileet ska firas på djurmarknadsdagen på onsdag med bland annat linedance med hästar och stuntföreställning. Och som avslutning konsert med Louise Hoffsten och hennes band.

Ulrika marken lockar varje år omkring 400 försäljare till själva marknadsdagen och förra året bytte ett 40-tal hästar ägare på djurmarknaden dagen innan, berättar Anders Sjölund.

Ulrika marknad räknar alltså starten från år 1853.

– Det var då man fick börja ha marknader lagligen i Sverige. Fast det är sannolikt att man hade marknader långt innan det var lagligt. För de måste ju sälja och köpa grejor redan på den tiden.

Är det en bra affär idag?

– Ja, vi slipper sälja Binglottero ch vi slipper skicka ut ungarna för att knacka dörr och sådant där.

Vad tror du om framtiden. Är det här någonting som överlever?

– Jag har varit med de sista sex åren och vi ligger stadigt på knappt 25 000 besökare varje år - oavsett väderlek. Det vi försöker göra nu är att se hur de yngre kan ta över traditionen. För det är ju så det fortlever, säger Anders Sjölund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista