Östergötland

Färre företagskonkurser i augusti

Företagskonkurserna i Östergötland minskade i augusti jämfört med samma månad för ett år sedan. Det visar siffror från kreditupplysningsföretaget UC.

Det här året var det 13 företag i länet som gick i konkurs den sista sommarmånaden och 2012 var den siffran 21.

Men tittar man på de senaste åtta månaderna var det fler östgötska företag som gick i konkurs jämfört med förra året. Under 2012 var det 144 företaget som gick i konkurs mellan januari till augusti och det här året fick 168 företag lägga ned sin verksamhet.

Antalet företagskonkurser i landet uppgick i augusti till 424. Det innebar en minskning med 7 procent jämfört med samma månad 2012. Hittills i år har 4 690 företag gått i konkurs. Det innebär en konkursuppgång under perioden januari-augusti på 8 procent jämfört med 2012.

– Det ser allt ljusare ut för de svenska företagen och allt tyder på att konjunkturen förstärks ytterligare mot slutet av året. Det innebär allt bättre fart för exportindustrin som i sin tur påverkar många olika branscher positivt, vilket för många innebär stabilare orderingång och stabilare likviditet som leder till att allt fler företag överlever. Den allt stabilare konjunkturen skapar också ökat förtroende hos konsumenterna vilket positivt påverkar detaljhandeln, säger Roland Sigbladh, koncernmarknadschef för UC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista