Kommunalråd Magnus Oscarsson och byggchef Emil Wissman i Ödeshög. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Ödeshög

Kommunen vill ha nya bostäder vid Vättern

1:43 min

I Ödeshög byggs och planeras det för nya bostäder och villaområden nära Vättern. Ett av de planerade områdena ligger i Kråkeryd inte långt från den omdiskuterade gruvfyndigheten i Norra Kärr.

– Det här gör Ödeshögs kommun för att ha något att erbjuda i attraktiva lägen. Skulle det bli en gruva har Ödeshög då bostäder eller tomter att bygga på. Men det är lång väg kvar innan det blir någon gruva, säger Emil Wissman som är byggchef i Ödeshögs kommun.

Tomtområdet i Kråkeryd söder om Ödeshög är ännu på skisstadiet. Längre har kommunen kommit med planerna om ett trettiotal tomter i Sväm, lite längre norrut.

Båda områdena ligger precis vid Vättern ett par mil från Norra kärr i Jönköpings län där ett gruvföretag sannolikt börjar provbryta en metallfyndighet inom kort. Kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD) tycker att det blir bra om en gruva gör att människor vill flytta till Ödeshög och då kan erbjudas boende precis vid Vättern. Men bara om gruvan inte skadar sjön.

– Det får inte påverka vårt vatten och miljön runt omkring. Då är det inte värt någonting, säger Magnus Oscarsson.

Nu är det inte helt lätt för kommunen att få fram tomter vid Vättern. Det har varit en hel del diskussioner och möten med länsstyrelsens representanter, det vittnar både byggchefen och kommunalrådet om. Det är känslig mark och känsligt vatten.

– Men nu känns det ändå som att vi pratar samma språk och är en bit på väg. De förstår hur viktigt det här är. Vi har sagt att vi inte är inresserade av att ha tomter vid hela Vätterns strand, utan det är några ställen vi vill sikta på, säger Magnus Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista