1 av 2
Paul Håkansson, Östgötatrafikens VD, håller på att förlora tålamodet.
2 av 2
Östergötland

Östgötatrafiken i dubbel rättstvist

1:44 min

Samres kommer återigen att gå till domstol mot Östgötatrafiken.  De tycker det är fel att Östgötatrafiken avbrutit upphandlingen om den regionala beställningscentralen.

– Om man ska avbryta en upphandling måste det finnas en saklig grund till det och att man som upphandlare bara ändrar sig är inte det, utan upphandlingen ska fullföljas. säger Björn Falk är vd för Samres.

Samres är det företag som idag sköter Östgötatrafikens beställningscentral för färdtjänst och sjuktransporter. I den upphandling som varit aktuell under våren ställer Östgötatrafiken krav på att centralen måste ligga i Östergötland – ett krav som Samres inte tycker är rimligt. De valde då att överklaga, och av rädsla för att en långdragen rättsprocess skulle gå ut över verksamheten i beställningscentralen bestämde sig Östgötatrafiken för att avbryta upphandlingen för att själva driva centralen. Även detta ogillas av Samres som överklagar också detta.

Men Östgötatrafikens vd Paul Håkansson tycker inte att de har osakliga grunder till den avbrutna upphandlingen.

– Det här är en oerhört viktig samhällstjänst som måste fungera, och de som har ansvaret måste ytterst kunna avgöra om de vill upphandla den tjänsten eller driva den i egen regi. Jag är tjänsteman men det finns ett politiskt ansvar och de kan inte riskera att det här inte fungerar första mars, säger Paul Håkansson som är vd för Östgötatrafiken.

Upprinningen till tvisten är Östgötatrafikens krav på att beställningscentralen måste ligga i Östergötland, och nu pågår alltså två tvister parallellt med varandra.

– Lokalkännedom är jätteviktigt, men det är inget man föds med eller har för att man bor eller jobbar i länet utan det är nåt man måste plugga in. De medarbetarbetare vi har pluggar in det här oavsett var de sitter, säger Samres vd Björn Falk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista