Östergötland

Fler kvinnor än män klagar på vården

1:46 min

Under de senaste åren har betydligt fler kvinnor än män vänt sig till de landstingens patientnämnder med synpunkter och klagomål. Det visar en sammanställning av ärende som har kommit in till patientnämnderna i Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland. 

Mellan 2009 och 2012 har mer än 10 000 patienter i Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Östergötland vänt sig till patientnämnden i de aktuella länen. 60 procent av de som vände sig till patientnämnderna under 2012 i regionen var kvinnor. Jelmer Brüggemann, forskare på enheten genus och medicin på Linköpings universitet, menar skillnaderna beror på en ojämlik sjukvård.

Politiker i patientnämnderna som vi har pratat med har inte tagit reda på orsaken till kvinnors missnöje med vården. Det lär dröja innan patientnämnderna kan få reda på orsakerna till de stora skillnaderna.

- Vi har noterat det och håller koll på det, men vi har inte undersökt det närmare. Varför det är så vet jag inte, men det är en intressant fråga, säger Sara Larsson, ordförande för patientnämnd i Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista