Östergötland

Forskning ska kartlägga Östersjöns utveckling

0:51 min

Nu ska forskare undersöka Östersjöns klimat- och miljöutveckling under de senaste 130 000 åren, genom att för första gången borra i havets bottensediment. Thomas Andrén, docent vid Södertörns högskola, är en av forskarna som kommer att leda expeditionen.

-- Resultatet av den här forskningen kommer att bidra till förståelsen av utvecklingen i Östersjön. Det kanske visar sig att de problem vi ser i Östersjön i dag enbart är orsakat av oss människor, eller, att det till stora delar är styrt av den globala uppvärmingen, säger han.

Östersjön är ett känsligt ekosystem som utsätts för stora påfrestningar. Mycket på grund av mänsklig påverkan så som övergödning och giftutsläpp. Nu ska 32 forskare från bland annat USA, Japan och Kina, under två månaders tid, kartlägga Östersjöns utveckling genom att borra och ta prover från sju olika platser på havsbotten.

-- Jag hoppas att resultatet av expeditionen ska leda till att vi i framtiden kan använda våra miljövårdspengar på bästa möjliga sätt, säger Thomas Andrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista