Karin Kajander med sonen Frank. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Östergötland

Vanligt att gravida gör KUB-test

1:38 min

8 av 10 gravida i Östergötland väljer att göra ett så kallat KUB-test visar de senaste uppgifterna från landstinget. Syftet är att se om det finns en risk för att fostret har någon form av kromosomavvikelse, till exempel Downs syndrom.

I Östergötland är det 79 procent av de gravida som väljer att göra ett kub-test, i Kronoberg 70 procent, och i Kalmar och Jönköping 65 procent.

– Vi tyckte att det kändes bra att veta. Det är ju Downs syndrom det handlar om egentligen, men också om det kan vara någon grav missbildning som känns bra att veta innan man ställer in sig för mycket på att få barn, säger Karin Kajander från Växjö, en av dem som valde att göra ett KUB-test.

Ett kub-test är en kombination av ultraljud och blodprov och det visar om det finns en risk för att fostret har en kromosomavvikelse och till skillnad från fostervattenprov är KUB-testet riskfritt.

-- Jag tror att det är fler och fler som är intresserade av att få veta mer om graviditeten, att minimera riskerna att barnet är sjukt eller kan vara sjukt. Man kan till stor del undvika ett fostervattenprov för att få mer information och jag tror att det är därför det är väldigt populärt, säger Kira Kersting, överläkare på kvinnokliniken.

Av de som gör testet är det mellan 3 och 4 procent som får beskedet att det är en stor risk för att deras foster har någon form av kromosomavvikelse. Drygt hälften av dem går vidare med ett fostervattenprov som ger ett definitivt svar och många av de som fått avvikelser bekräftat i båda testen väljer att avbryta graviditeten.

25-åriga Johanna som nyligen fick beskedet att bäbisen i hennes mage kan ha exempelvis Downs syndrom valde att inte göra ett andra test.

-- Om det är så att det är ett barn med Downs syndrom så är det, och då älskar jag det barnet för det, så det gör ingen skillnad, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista