Andreas Meunier, chef på Ortopedkliniken i US. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio.
Linköping

Ortopedkliniken på US får bakläxa

"Förvånad att IVO kommit fram till den slutsatsen"
1:34 min

Ortopedkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping får bakläxa för att inte ha kartlagt vad som egentligen gick fel när en yngre man från Boxholm blev felbehandlad. IVO anser att fallet inte är tillräckligt utrett.

Den nybildade myndigheten Inspektion för vård och omsorg, IVO, tycker inte att Universitetssjukhuset har utrett fallet i tillräckligomfattning. IVO vill bland annat vill veta mer om överbeläggningen på kliniken. 

Klinikchef Andreas Meunier är förvånad över kritiken.

– Jag tycker vi har gjort ett ganska gediget arbete och vidtagit många åtgärder för att förebygga att en sådan här händelse ska upprepas. Jag är förvånad att IVO kommit fram till den slutsatsen, säger Andreas Meunier.

Det var förra sommaren som 21-årige Boxholmsbon John Bruhn bröt fotleden efter en skateboardolycka och kom till ett fullbelagt Universitetssjukhus. Operationen dröjde och på grund av platsbrist lades han in på kirurgen istället för ortopeden. När läkarna väl upptäckte att hans muskler blivit skadade var det för sent.

– Alltså, alla andra som inte varit med om det här kan inte ens föreställa sig hur det är att ta bort tre stycken muskler ur benet, och så ha ett halvt fungerande ben. Det är ju jobbigt, berättade John Bruhn för P4 Östergötland förra året.

Fallet granskades internt på sjukhuset, men IVO, myndigheten som tagit över Socialstyrelsens uppdrag att granska vården, är inte nöjd med sjukhusets slutsats. Bland annat vill man veta mer hur överbeläggningen påverkat fallet John Bruhn.

Klinikchef Andreas Meunier säger att överbeläggning är ett sedan länge välkänt problem och att det görs stora ansträngningar för att minska detta inom hela Universitetssjukhuset.

– Sjukhuset och även den politiska ledningen har jobbat med de här frågorna och man har avsatt ganska stora belopp nu för att öka antalet vårdplatser här på US och även i Norrköping, säger Andreas Meunier.

På hans egen klinik är läget idag betydligt bättre än förra sommaren. På frågan om Johan Bruhns fot kunde ha räddats om olyckan skulle skett i år svarar Meunier så här:

– Det hoppas jag verkligen!

Idag, ett drygt år efter olyckan, ser John Bruun mer positivt på tillvaron och han har börjat jobba igen. Envis cykel- och simträning har givit resultat, och med hjälp av en skena från foten upp över vaden gör att han kan gå skapligt, men att springa är det inte tal om, och lär väl så aldrig bli, befarar John Bruun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".