Johan Löfstrand (S) riksdagsledamot från Linköping Foto: Henrik Montgomery
Östergötland

S kräver svar om kreosot vid kraftledningsbygge

"Ofattbart att ett statligt bolag vill gräva ned gift"
4:10 min

Planerna på att använda det giftiga ämnet kreosot vid bygget av Sydvästlänken genom Östergötland kritiseras nu av riksdagsledamoten Johan Löfstrand (S) från Linköping.

Det är Svenska Kraftnät som planerar att använda kreosotbehandlade träslipers som fundament, när den nya kraftledning, som ska dras genom bland annat Östergötland och Småland, ska byggas.  

Enligt Johan Löfstrand lutar bolaget sig mot att det fortfarande är tillåtet att i undantagsfall använda kreosot i Sverige och att EU-kommissionen sagt att ämnet får användas till och med den första maj 2018, men det är en märklig inställning, menar han.

– Jag tycker att det är ofattbart att ett statligt bolag inte anammar ny teknik utan vill gräva ned kreosot, som är ett väldigt farlig och cancerframkallande ämne, här på östgötaslätten.

Nu kräver Löfstrand att miljöminister Lena Ek (C) redogör för hur hon ser på kreosot och Svenska Kraftnäts planer. Han hänvisar bland annat till att det redan idag finns många områden i Sverige som måste saneras på grund av att de är förorenade med kreosot.

– Där är det ju oerhört dyrt för staten idag att sanera de områdena och då tycker jag att det är onödigt att ska nya områden, som i framtiden måste saneras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".