1 av 2
Arkivfoto: Anna Ahlström/Sveriges Radio.
2 av 2
Jerri Kangasniemi hoppade av sitt uppdrag i Missing Peoples styrelse i somras. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Östergötland

Missing peoples ordförande tillbakavisar kritiken

1:41 min

Missing peoples ordförande Peder Schillerström svarar idag på kritiken från avhoppade medlemmar om toppstyrning och uppgifterna om att den tidigare kassören inte fick någon insyn i ekonomin. 

I går berättade P4 Östergötland om att den före detta kassören och tillika vice ordföranden Jerri Kangasniemi i föreningen Missing People, hoppat av från organisationen eftersom han inte fått någon insyn i organisationens ekonomi. Han ansåg sig inte ha kunnat sköta sina ekonomiska uppdrag, trots att han var kassör under det första inkomståret.

Missing peoples ordförande Peder Schillerström ställer sig i dag frågande till de uppgifterna.

– Det är ett väldigt lustigt uttalade för då kritiserar han sig själv. Det är ju han som varit kassör och haft en skyldighet till att den löpande redovisningen fungerar. Han behöver inte ha någon banktillgång för att kunna bokföra de löpande intäkterna och utgifterna och hade han velat ha det så hade han kunnat efterfråga det, säger Peder Schillerström.

Jerri Kangasniemi anser att när Peder Schillerström var vice ordförande under det första året, hade han mer insyn i Missings peoples ekonomi än vad Kangasniemi hade som kassör.

- Så har det inte alls varit. Jag har ju sett till att de fakturor som kommit in har betalats. De underlagen har legat på mitt kontor och det har varit fritt fram för honom att ta den bunten för att sköta den löpande redovisningen, säger Peder Schillerström.

I går berättade P4 Östergötland även om en östgötsk avhoppare som kritiserar Missing people för bristande öppenhet och toppstyrning.

– Under styrelsen så har vi ledningsgruppen Riks som ser till så att allt sköts korrekt ut till de lokala ledningsgrupperna. Man jobbar efter en enhetlig metod och det är viktigt eftersom vi samverkar med polisen. Den biten måste vara toppstyrd. Det kan inte vara så att man går ut och gör saker på eget bevåg, säger Missing peoples ordförande Peder Schillerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista