Arkivfoto: Jeppe Gustafsson/Scanpix.
Linköping

Tyskar övar på Malmen

"Tyskarna ska upprätta en bas här"
1:25 min

Just nu pågår en stor multinationell marinövning i Östersjö där flera NATO- och EU-länder deltar. Övningen kommer i första hand pågå till sjöss, men helikopterflottiljen Linköping kommer att stå värd för en stor delövning med drygt 500 tyska soldater.

I dagarna anländer tyskarna till Linköping.

– De ska i sin övning göra tre saker, det första är att de ska transportera sig strategiskt från Tyskland till det vänligt sinnade landet, i det fallet Sverige, och här ska de upprätta en bas som de kan operera utifrån, berättar major Peter Hagsköld är chef för övningsplaneringsavdelningen på flottiljen.

Under de kommande dagarna förvandlas Östersjön till ett krigsfält. Det svenska försvaret plus 13 andra Nato och EU-länder övar stridsteknik.

Drygt 2 500 soldater och sjömän, ett 40-tal fartyg, 10 helikoptrar och ubåtar deltar i övningen.

I scenariot är Gotland en kris- och katastrofhärd. De drygt 500 special utbildade tyska soldaterna upprättar en egen bas på helikopterflottiljen i Linköping, och därifrån ska soldaterna flyga till Gotland och evakuera människor:

– Och det startar vi nästkommande vecka i scenariot. Då kommer de att flyga härifrån till Gotland och därifrån ska de evakuera tyskar medborgare eller andra EU-medborgare som har diplomatisk status eller ingår i hjälporganisationer och andra som har blivit strandsatta i en krishärd, säger major Peter Hagsköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".