Östergötland

Svenska kraftnät försvarar kreosoten

1:16 min

Myndigheten Svenska kraftnät försvarar sitt beslut att använda det farliga ämnet kreosot vid byggandet av den nya kraftledningen Sydvästlänken som dras genom Östergötland.

Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg håller med om att det är farligt, men säger ändå att de tänker fortsätta att använda ämnet.

– Ja, det klassas som ett farligt ämne, men det är alltså tillåtet för just det här användningsområdet, säger Mikael Odenberg.

Därmed tillbakavisas gårdagens kritik från riksdagsmannen Johan Löfstrand (S).

Kreosot ska enligt planen förbjudas 2018, men det ändrar inte Svenska kraftnäts inställning i dag.

– Det vet vi ingenting om, om det kommer bli något förbud 2018, det här är ju något som prövas av bland annat de europeiska miljömyndigheterna. Vi tittar på alternativen hela tiden och vi försöker utveckla tekniken och jag är övertygad om att kreosotanvändningen succesivt kommer att fasas ut.

– Vi anser inte att det har har någon praktisk negativ miljöpåverkan och att det faktiskt inte finns något bättre alternativ till buds, säger Mikael Odenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista