Laddning av elbil. Foto: Scanpix
Linköping

Forskarna vill bana väg för elbilar

1:39 min

Trots stort intresse för el- och hybridbilar har det stora genombrottet för bilarna uteblivit. Men det vill nu forskare på Linköpings universitet och Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, ändra på genom ett särskilt projekt

– Vi hoppa att vi ska kunna bidra med vissa delar i de här frågeställningarna; vad finns det för barriärer, hur ska man tänka när det gäller infrastrukturer och hur ska man vara med och planera framtidens samhälle, säger Michael Lögdlund som är forskningskoordinator vid Linköpings universitet.

Politiker, beslutsfattare och näringsliv avvaktar med stora satsningar och anpassningar av bostäder och stadsdelar till den nya tekniken i väntan på en fler bilister ska gå över till el- och hybridbilar.

Även bilisterna väntar, de vill helt enkelt inte satsa tusentals kronor på en bil som inte går att ladda utanför storstäderna.

Genom forskningsprojektet hoppas man kunna hjälpa både bilister och beslutsfattare att våga ta steget mot ett mer hållbart samhälle.

– Det är många bitar som måste på plats för att få till en förändring på området, säger Michael Lögdlund.

I projektet ingår tre områden som det ska arbetas parallellt med. Det handlar om förarens beteende och inställning till el-bilar, de tekniska förutsättningarna i och kring bilen och till slut politiker och stadsplanerarna och deras roll i sammanhanget. 

Två stadsdelar kommer att följas, Vallastaden i Linköping och Saltängen i Norrköping, för att se hur de jobbar med frågorna när nya stadsdelar tar form.

– För vår del är det intressant att man forskar kring de möjligheterna som kommunen ha när det gäller att underlätta etablering av ny elladdinfrastruktur så att man kan få i gång elhybridbilarna på ett nytt sätt i det hållbara samhället, säger Jannica Schelin är process ledare för Hållbar utveckling i Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista