Arkivfoto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio.
Norrköping

"Ett bra besked att slippa polisnotor"

Lars Stjernkvist: "Jag tycker det är bra"
1:08 min

Regeringen backar och arrangörer ska inte längre tvingas betala de omstridda notorna för polisen vid sport- eller kulturevenemang. Det beskedet välkomnas av Norrköpings kommunalråd, Lars Stjernkvist (S), som därmed slipper en polisnota för exempelvis Augustifesten nästa år.

– Jag var i och för sig en av de som var förvarade att polisen skulle kunna ta betalt vid kommersiella arrangemang och tycker fortfarande att det finns en poäng det, men när man börjar räkna kommuner och ideella föreningar som kommersiella, då tycker jag att det är dags att stätta stopp, säger Lars Stjernkvist.

Från årsskiftet blir det enligt regeringens lagförslag slut med arrangörernas betalning av polisens kostnader, uppger SVT Nyheter. I stället tillför regeringen 20 miljoner kronor mer till polisens budget, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Regeringen har kritiserats. Exempelvis har fotbollsklubbar som är idrottsaktiebolag - AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro - tvingats betala för polisbevakning vid sina matcher. Ideella föreningar - som Malmö FF och IFK Göteborg - har sluppit.

Också arrangörer av festivaler och konserter har knäat.

– Det var ett oväntat och glädjande beslut, säger Martin Forssman, presschef och vice vd för Sweden Rock Festival, till TT.

– Det får inte vara så att det är pengar som avgör om kommunen eller en förening ordnar en trevlig tillställning, säger Lars Stjernkvist till P4 Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".