Norrköping

Skärpt vapenlagstiftning diskuteras

1:35 min

Det har varit över 20 skottlossningar i Sverige sedan slutet av juli i år och sex personer har dött. Även i Norrköping och i Linköping har det skjutits i sommar mot personer. I höst kommer ett förslag på en skärpt vapenlagstiftning att presenteras. I dag var justitieminister Beatrice Ask på besök i Norrköping.

Polisen, forskare och politiker är överens om att det är för många vapen i omlopp i Sverige nu. En utredning pågår och att skärpa vapenlagstiftningen. Ett förslag kommer att läggas fram i höst. Justitieminister Beatrice Ask berättar mer om utredningen som just nu är ute på remiss.

– Det finns bland annat ett förslag om att höja maximistraffet och det finns även synpunkter på att även höja den nedre gränsen. Det kommer inte att räcka med att vi höjer straffen, men det är en viktig signal om hur samhället ser på saken, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista