Justitieminister Beatrice Ask. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Norrköping

Minister vill ha tuffare tag mot droger

"Stort problem som vi måste komma till rätta med"
1:27 min

Östgötapolisen har under året signalerat att nätdrogen MDPV fått ett starkt fäste i Norrköping. Justitieminister Beatrice Ask (M) som var på besök i Norrköping säger att hon vill se hårdare tag mot drogerna.

– Det vore kanske bra om vi kunde begränsa problemet till Norrköping, men jag är rädd för att det inte blir så eftersom internet erbjuder så många möjligheter. Detta är ett stor problem som vi måste komma till rätta med. Det går att stoppa enstaka droger, säger Beatrice Ask.

– Problemet är att de ändrar en liten del i den kemiska sammansättningen hela tiden. Nu har vi tagit beslut som innebär att man har möjlighet att ingripa och beslagta skadliga droger iallafall.

Justitieminister Beatrice Ask berättar att Högsta domstolen har ändrat sin praxis och utdömer i dag lägre straff för många narkotikabrott. Riksdag och regering har inte ändrat sin politik i frågan. Nu pågår en översyn för att se vilka åtgärder man kan vidta i straffskärpande riktning. En utredning har nyligen tillsatts.

– Regeringen vill ha en sträng syn på narkotika. Vi har glädje av att Sverige har varit ett land med restriktiv narkotikapolitik och det ska vi vara i fortsättningen också. Men det krävs att vi agerar med tanke på den praxis som nu har utvecklats, säger hon.

Fakta om MDPV:

2011 inkom 187 stycken beslagtagna material rörande MDPV (Metylendioxipyrovaleron) till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). Året därefter, 2012, mer än fördubblades siffran till 423 beslag.

I början av september i år var antalet MDPV-beslag uppe i 300 stycken.

De platser med överlägset flest beslag är Östergötlands och Västmanlands län.

I år har beslag gjorts även i Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Hallands, Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Gävleborgs, Västernorrlands samt Norrbottens län.

Källa: SKL (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".