Rikväg 50 norr om Motala är tungt trafikerad och ska byggas om. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Motala

Riksväg 50 ska bli bättre även norrut

1:37 min

I oktober inviger kung Carl Gustaf den nya riksvägen och dubbelspåret mellan Mjölby och Motala. Men även riksvägens fortsättning norr om Motala ska få en högre standard.

– Vi ska fortsätta förbättra riksväg 50 från Motala upp mot Askersund. Det finns etapper som ligger i planen fram till år 2025. Det här är också efterlängtat för att få kopplingen Jönköping mot Örebro mycket säkrare, säger Einar Schuch som är regionchef på Trafikverket region Öst.

När kan det bli något bygge där?

– Vi tror att vi får igång några byggen under år 2016. Vi har ju gjort vissa delar på 50:an men vi skulle behöva göra hela sträckan och nu kommer det att ske etappvis.

Och det blir nog mycket tvåfiligt med växelvisa omkörningsfält det kommer att handla om.

– På sikt vill vi ha 50:an som en mötesfri väg. Det blir säkerligen väldigt mycket två-plus-ett-väg.

Och ni börjar var då?

– Egentligen har vi ju redan bitar färdiga. Det senaste vi gjorde var att inviga en cirkulationsplats vid Askersund för att lösa en trafiksituation som har varit ganska besvärlig. Så det är hela tiden något på gång på 50:an och det kommer att hålla på så i många år till.

Nu pratar du om Örebro län och inte Östergötland..? 

– Det hänger ju ihop. Jag vill gärna se det som regionalt, säger Einar Schuch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista