MDPV. Foto: Harbin/Wikipedia Commons (public domain).
Norrköping

Allt fler använder tung nätdrog

1:32 min

Antalet kända missbrukare som använder nätdrogen MDPV har ökat med 450 procent mellan åren 2010 och 2012. Det visar en kartläggning som Norrköpings kommun gjort.

Flest beslag av drogen görs i Östergötland och Västmanland. Att det är mycket MDPV i omlopp i stan märker man även på socialtjänsten i Norrköping

– Det märker vi av i alla högsta grad med stigande vårdkostnader och behov av mer tvångsvård, säger Britt Sjöberg Birknert, programansvarig socialkontoret, ledning och service i Norrköping.

Norrköpings kommun har gjort en kartläggning av vilka droger som 540 kända missbrukare använder sig av. Kartläggningen visar att cannabis, amfetamin och lugnande narkotikaklassade tabletter är det vanligaste drogerna i gruppen.

Kartläggningen visar också att antalet kända missbrukare som använder nätdrogen MDPV har ökat med 450 procent mellan åren 2010 och 2012 och att de allra flesta som missbrukar MDPV också missbrukar andra droger.

- Vid förra kartläggningen 2010 var det 15 stycken som vi fångade upp som använde drogen MDPV och år 2012, då var de 83 stycken som är kända av socialtjänsten, beroendekliniken och Frivården, berättar Britt Sjöberg Birknert.

På socialkontoret ser man allvarligt på att många använder drogen MDPV.

- Jätteallvarligt. Det påverkar ju personalen och alla nivåer i organisationen. Det påverkar resurserna och leder till stigande kostnader när det gäller vård och behandling och behov av ökad kompetens utifrån nya behandlingsmetoder.

I Norrköping arbetar man med förebyggande arbete.

- Ihop med landstinget drivs mini-Moa som vänder sig till föräldrar och till skolpersonal. Dit kan föräldrar vända sig direkt och även ungdomar kan vända sig direkt dit och få stöd och hjälp. Sen finns det sociala insatsgrupper som arbetar med unga upp till 25 år, som gäller både kriminalitet och kriminell livsstil, berättar hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista