Petter Krus, professor på Linköpings universitet. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Linköping

Rymdmiljön synas i Linköping

1:32 min

På måndag inleds en flyg- och rymdteknisk konferens i Linköping, som samlar gräddan inom området i Europa. Ett tema för konferensen är miljö inom flyg- och rymdfarten.

– En stor fråga är att få miljövänliga transporter, att få bränslesnåla och miljöeffektiva flygplan. Sedan är ju även rymden en viktig del av konferensen, och temat där är "clean space". Man tittar på miljöaspekter vid uppskjutningar av raketer och dessutom att det börjar bli ett problem med skrotet i rymden, och hur man ska hantera det, säger Petter Krus, professor på Linköpings universitet, som är en av arrangörerna.

Den europeiska flyg- och rymdteknikkonferensen pågår under fyra dagar. Bakom arrangemanget står Flygtekniska föreningen och även Linköpings universitet.

Cirka 350 personer från både industri och forskning väntas komma till Linköping för att delta. En av de mer kända föredragshållarna är den svenska astronauten Christer Fuglesang.

Ett av syftena med konferensen är att stärka det europeiska kunnandet inom flyg- och rymdområdet. Och på så sätt bli mindre beroende av till exempel USA. Men det är inte det enda syftet.

– Vad jag hoppas är att de som har gått dit har blivit väldigt inspirerade och kan gå hem och göra ett ännu bättre arbete. Jag tror att man behöver den här typen av möten för att förstå att det man själv gör är viktigt, säger Petter Krus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista