Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Östergötland

Svårt för tullen att upptäcka MDPV

"De byter avsändarland"
1:29 min

Det är svårt för tullen att upptäcka och stoppa nätdrogen MDPV som skickas med post från utlandet. Trots att missbruket av drogen ökar har tullen i år gjort färre beslag än under förra året. 

Det är helt enkelt väldigt svårt att upptäcka de små paketen med nätdrogen bland tusentals andra försändelser säger Lars Hansson, nationell drogspecialist på Tullverket. 

– Ja, det är det, för det är oftast väldigt små sändningar. Det rör sig om ett par gram kanske upp till max ett hekto. Och i det flödet med alla de här breven och försändelserna är det inte lätt att hitta det.

Polisens beslag av MDPV, som skickades till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) ökade dramatiskt under förra året. Jämfört med året innan handlar det om mer än en fördubbling. Allra flest beslag gjordes i Östergötland och Västmanland och om utvecklingen fortsätter blir det ännu högre siffror i år.

Samtidigt minskar alltså Tullverket beslag av paket som innehåller MDPV. Förra året upptäckte tullen 70 sådana 70 försändelser. Hittills i år bara 30.  Enligt Lars Hansson skickas nu drogen i flera led till olika länder för att lura tullpersonalen.

– De här länderna som MDPV ursprungligen kommer ifrån är det vanligtvis Kina och Indien. Men avsändarländerna som skickar MDPV till Sverige är vanligtvis andra EU-länder. Det kan vara Tyskland ett tag och nu har det varit mycket från England, och det är för att när vi beslagtar mycket i ett flöde så ändrar de avsändarlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".