Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Linköping

Saab tror på ökad försäljning av Gripen

Saab höjer nu sin långsiktiga försäljningsprognos för stridsflygplanet Jas Gripen. Så sent som i våras låg prognosen på 300 plan. Nu tror man på mellan 400 och 450.

– I våras sade vi att vi kunde sälja runt 300 plan, men om du frågar mig i dag, föreställer jag mig att vi kan lägga till 100-150 plan ytterligare, säger bolagets vd Håkan Bushke till Reuters.

Hans optimism bygger på uppskattningen att cirka 6 000 stridsflygplan globalt inom 15-20 år måste ersättas. Och på den marknaden agerar köpare, regeringar, med krympande försvarsbudgetar. Ett Gripen som är billigare än konkurrenterna att köpa och hålla i drift kommer då till sin rätt, är Saabchefens analys.

Bakom den nya prognosen ligger, enligt Håkan Buskhe, positiva signaler från Asien, Afrika söder om Sahara och Sydamerika. Han pekar också på Schweiz som häromdagen tog ett steg närmare ett köp av 22 Gripen.

P4 Östergötland/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista