1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Hannes Ross, tysk flygingenjör. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Linköping

Jorden runt med solenergi

Jorden runt i ett flygplan som drivs av solenergi. Ja, det är drömmen för en grupp flygentusiaster från Mellaneuropa. I går presenterade den tyske ingenjören Hannes Ross arbetet med flygplanet på den flyg- och rymdtekniska konferensen i Linköping.

 Hannes Ross berättar att utvecklingen av planet har ett speciellt syfte.

– Vi måste göra folk medvetna om att vi behöver göra något åt klimathot och utsläpp, och det betyder att vi främst måste använda andra energkällor än fossila bränslen, säger Hannes Ross.

De cirka 40-talet personer som är involverade i projektet är framför allt schweizare, fransmän och tyskar. Det kan låta som en galen idé - att flyga jorden runt i ett flygplan som drivs av solenergi. Men faktum är att utvecklingen av planet redan kommit en bra bit på väg. Tidigare i år flög man, med mellanlandningar, från kust till kust i USA med ett solenergidrivet flygplan.

Solpanelerna sitter på vingarna och vingspannet är över 60 meter. Samtidigt är planet väldigt lätt, och trångt. Endast piloten får plats. Hastigheten på det propellerdrivna planet ligger på modesta 35 till 70 km/h.

Hannes Ross säger att solenergiflygplan inte är kommersiellt gångbara. I alla fall inte än. Däremot har projektet till exempel redan lett fram till en utveckling mot bättre batterier.

2015 är det tänkt att jordenruntresan ska äga rum. Utmaningarna är stora säger Hannes Ross, men han tror att man ska lyckas.

– Jag kan inte se att det finns något hinder som vi inte kan komma över. Jag är väldigt optimistisk att vi ska klara av flygningen. Vi kommer att ha svårigheter och självklart stora utmaningar, men jag tror att vi kan lösa det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista