Motala

Mamman döms för mord på treårig dotter

I mitten av juni hittades en treårig flicka död i sitt och sin mammas hem utanför Motala. Idag dömdes mamman för mord.

Den 32-åriga kvinnan och pappan till barnet var mitt uppe i en vårdnadstvist. Kvinnan ska bland annat ha hotat med att flytta från landet om pappan fortsatte att träffa sin dotter, trots att han hade umgängesrätt.

Enligt pappans vittnesmål ska kvinnan i vintras också ha sagt att hon skulle ta sitt och dotterns liv om han inte slutade träffa dottern, något som han dock inte tog på allvar och som kvinnan själv har förnekat under rättegången.

Men så den 16 juni påträffades kvinnan och dottern livlösa i sitt hem. Enligt de rättsmedicinska undersökningarna hade dottern dött av andningsuppehåll på grund av att hon fått i sig stora mängder smärtstillande medel, fentanyl, genom smärtstillande plåster. Även mamman hade droger i kroppen efter att hon försökt ta också sitt eget liv och fördes i ambulans till sjukhus.

Kvinnan har själv erkänt det som hänt, men förnekar uppsåt och därmed mord. Hon har sagt att det som hände berodde på hennes psykiskt dåliga mående och att hon var väldigt oroad över den vårdnadstvist som pågick. Kvinnan menar att hon drabbats av en djup depression som som ledde till vanföreställningar, bland annat att dottern skulle tas ifrån henne.

Tingsrätten i Linköping har dock bedömt att kvinnan var medveten om sina handlingar, bland annat eftersom hon förberett sig genom att stjäla läkemedel, och dömer därför för mord. Hon döms också för grov stöld och narkotikabrott.

På grund av hennes allvarliga psykiska tillstånd har man bedömt att hon ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista