Östergötland

Kommunal konsumentrådgivning kan försvinna

1:33 min

Regeringens planer på att låta staten ta över en del av konsumentvägledningen kan leda till att framförallt mindre kommuner väljer att lägga ned sin egen rådgivning helt.

– Jag tror man ser det som en anledning att lägga ner konsumentvägledningen i vissa kommuner, kanske i kommuner som har det i väldigt liten omfattning och som måste spara på skattekronan. Då kan man kanske tycka att man kan hänvisa konsumenterna till ett sådant här callcenter i stället, säger Carina Brehmer, konsumentvägledare i Linköpings kommun.

Regeringens förslag innebär att det ska startas ett nationellt callcenter dit konsumenter kan ringa för att få råd. Konsumenterna ska också kunna få råd och stöd via internet. Tanken är att verksamheten ska vara igång 2015.

Förslaget har fått både ris och ros. En av farhågorna är just att det finns en risk att kommunpolitiker ser sin chans att spara pengar när en del av konsumentvägledningen ändå sköts nationellt. En kritik som delas av yrkesföreningen Konsumentvägledarnas förening och organisationen Sveriges konsumenter.

I Östergötland är det i dag bara Valdemarsvik och Ydre kommun som inte har någon konsumentupplysning. Carina Brehmer, konsumentvägledare i Linköpings kommun, skulle hellre ha sett att regeringen verkade för att konsumentupplysningen skulle ligga på regional nivå. I Östergötland skulle till exempel regionförbundet Östsam kunna sköta den verksamheten.

– Det hade känts bäst. För då hade man fått en komplett konsumentvägledning som hade kunnat vara större än en tjänstgörande person i varje kommun. Då hade vi kunnat lägga ihop kakan och få något riktigt smaskigt av det, säger Carina Brehmer.

Johan Gustafsson

Reporter
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista