Fotboll

Kritik mot ÅFF:s inkilningsritualer

1:28 min

En tidigare spelare i ÅFF, Robin Bornehav, vill lyfta frågan om hur nya fotbollsspelare behandlas när de tas emot i ett lag. Han utsattes själv för förnedrande inkilningsritualer när han var ny i laget 2008.

– Det går ut på att man ska bryta ner folk och få ner dem på jorden. Man ska vara längst ner i laget. De kan komma närsom helst, på kvällarna, och man ska kunna budmeningarna. Gör man inte det åker ett ögonbryn. Det är pojkaktiga...machogrejer.

-- I efterhand, när man blivit lite mognare, tänker man att det kanske inte är så bra att man har sånt här. Man åker iväg i en vecka på läger och ska fokusera på fotbollen och så ska sånt här vara där också, det känns lite onödigt.

Men Daniel Hallingström, som sitter i ÅFF:s spelarråd, håller inte alls med om att det handlar om några förnedrande ritualer.

– Det är full fokus på fotboll och sen har man en trevlig och rolig kväll under lägrets sista kväll. Det är sorgligt att pennalism nämns i samband med ÅFF, det är verkligen inget som vi står för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista