Gunilla Carlsson, Elisabeth Svantesson och Hillevi Engström. Foto: Scanpix

Regeringen ombildas: Carlsson lämnar sin post

2:10 min

Biståndsministern Gunilla Carlsson från Vadstena lämnar regeringen och ersätts av Hillevi Engström. Det stod klart när Fredrik Reinfeldt berättade om sin regeringsombildning under riksdagens öppnande idag.

– Jag har bett om att få bli entledigad. Vi har varit överens.

– Jag tycker att det har varit roligt varje dag på jobbet, även om det har varit en svår uppgift, säger Gunilla Carlsson och svarar något kryptiskt på frågan om vad hon ska göra nu, med att säga att hon köpt ett SL-kort.

Gunilla Carlsson säger även att hon nu kommer att lämna sin plats i riksdagen.

Carlsson har som biståndsminister fått mycket kritik från biståndsvärlden, och en egen utredning visade att hon och hennes stab hade mycket svagt förtroende på sitt eget departement.

– Skulle man på förhand gissa vilka statsråd som skulle bytas ut, så skulle Gunilla Carlsson finnas på den listan, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Ny biståndsminister blir alltså Hillevi Engström, i dag arbetsmarknadsminister. Hon säger att hon är stolt över Sverige som biståndsnation och över att ta vid där Gunilla Carlsson nu slutar.

– Det ska vara transparens, det ska vara öppenhet och det ska komma människor till del, det ska jag fortsätta utveckla, säger Engström.

Att Engström flyttas tror Ekots Tomas Ramberg är en ambition att politiskt peka på att man gör någonting; kritiken mot hur Arbetsförmedlingen har fungerat har varit hård och nyss utspelade sig skandalen med generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist, som fick avgå.

– Det verkar som att Reinfeldt inte nöjer sig med att Engström som arbetsmarknadsminister röjer i ledningen på Arbetsförmedlingen, utan han röjer helt enkelt Hillevi Engström vidare till biståndsområdet, säger Tomas Ramberg.

– Det kan man väl inte kalla en spark, men en spark åt sidan.

– Man vill visa handlingskraft, det här är ett område som är extremt känsligt inför nästa års val. Varje sak som inte fungerar är mumma för oppositionen.

Ny arbetsmarknadsminister blir Elisabeth Svantesson. Hon är i dag moderat ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Jag tar stafettpinnen och tänker springa framåt för att jobben ska bli fler. Och för att fler ska kunna ta del av de insatser som görs, säger Elisabeth Svantesson kort efter att Reinfeldt gått ut med att han ombildar regeringen.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista