1 av 2
Foto: Axel Swartling/Sveriges Radio
2 av 2
Östergötland

Polisen kör i dåliga bilar

1:30 min

Poliser kör ofta i gamla och slitna fordon. En granskning som P4 Östergötland har gjort visar att fyra av tio polisbilar i Östergötland har kört mer än 20 000 mil. En del har gått så långt som över 30 000 mil.

Eftersom det handlar om allmänhetens och polisers säkerhet borde därför flera av bilarna snarast bytas ut säger Thomas Agnevik, ordförande i polisförbundet i Östergötland.

– Vi får regelbundet rapporter från våra medlemmar om att man upplever att man har bilar som inte är trafiksäkra, säger han.

Polisfordon som används vid patrullering och utryckning utsätts ofta för extrema påfrestningar. Bilarna körs långa sträckor i hårda och tuffa förhållanden och för det mesta är de lastade till maxgränsen.

Polismyndigheten i Östergötland har ingen skriftlig fordonspolicy för hur långt eller hur länge bilarna ska köras innan de ska tas ur bruk. Det har gjort att mer än var fjärde polisfordon kört mer än 20000 mil och mer än var tredje fordon är 10 år eller äldre. Flera bilar har kört långt över 30000 mil.

Myndigheten hävdar att polisens egna fordonstekniker servar bilarna regelbundet för att de ska kunna klara av sitt uppdrag. Men Thomas Agnevik är tveksam till att teknikerna ska kunna göra alla bilarna trafiksäkra.

– Fordonsteknikerna gör allt de kan, men de kan naturligtvis inte heller trolla, utan det är materialet i bilarna som är en begränsning. Man kan inte göra en ny bil av en gammal bil som har gått 35000 mil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista