Foto: Vilhelm Stokstad/Scanpix
Budgeten

Delade meningar om nytt jobbskatteavdrag

1:36 min

Idag har regeringen presenterat sin budget och det som orsakat mest debatt är det femte jobbskatteavdraget. Viktigt, menar Karin Granbom Ellison (FP) från Linköping, men hon får mothugg av Lars Stjernkvist (S) i Norrköping.

I den budgetproposition som finansminister Anders Borg presenterade idag räknar regeringen med fortsatt hög arbetslöshet och ett budgetunderskott på 1,2 procent. Ändå väljer man att driva igenom ett femte jobbskatteavdrag.

Folkpartisten Karin Granbom Ellison från Linköping, en av de riksdagsledamöter som presenterade budgeten på plats i Östergötland,  menar att reformen är viktig, även om regeringen lånar pengarna.

– Jag tror att de flesta är överens om att det är viktigt att stimulera ekonomin nu så att vi fortsätter och hålla uppe trycket.

Regeringen vill satsa en stor del av nästa års budget på att sänka skatten för dem som jobbar och pensionärerna. Skolinspektionen får mer pengar för bättre kunna syna friskolebolagens ekonomi. Regeringen vill också ge dem som drabbas av långvarig eller kronisk sjukdom, bättre och mer effektiv vård.

Det förslag som fått mest uppmärksamhet och kritik från oppositionspartiernas sida är dock planerna på ett femte jobbskatteavdrag. En av kritikerna är Socialdemokraten Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. 

– Anders Borg och regeringen har haft ordning på finanserna och sett till att vi har varit nästan bäst i klassen i Europa och det är bra. Men när det närmar sig valet nu, börjar man släppa på stramheten och när man lånar till skattesänkningar då tycker jag att man är ute på en farlig väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista