Linus Wahlkvist, Jonathan Lundin och Felix Wahlgren vid en av Norrköpings kommuns lånedatorer. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio.
Norrköping

Otydligt datoravtal i Norrköpings skolor

1:39 min

Vad som gäller i det nyttjandeavtal som föräldrar undertecknar när elever ska få en lånedator på de kommunala skolorna i Norrköping är otydligt. Elever på de Geergymnasiet undrar vad kommunen menar med formuleringen "kommunen har rätt att övervaka din kommunikation på internet".

– Det betyder väl att de ska ha tillgång till allting som finns på datorn, allt man är inne på och alla sidor man besöker, säger en elev.

– Man kan ju ha förståelse för att de inte vill att vi laddar ner program som är olagliga, men om de har koll på min mejl så gillar jag inte det, säger en annan elev.

Eleverna som vi träffade på de Geergymnasiet i Norrköping tycker även att kommunen varit dåliga på att informera om vad de får göra och inte göra på sina datorer och på vilket sätt och när kommunen kan komma att övervaka deras kommunikation på datorerna.

Enligt datainspektionen har kommuner rätt att sätta upp regler när det gäller användningen av de datorer som delas ut till elever, men reglerna ska vara tydliga. Det ska framgå vad man får och inte får göra med datorn och det ska också framgå vad det är man kommer att övervaka.

Per Joelsson, förvaltningsledare på Norrköpings kommuns IT-enhet, förklarar vad kommunen menar med formuleringen  att "kommunen förbehåller sig rätten att övervaka elevers kommunikation på Internet".

– Det handlar om den mängd kommunikation och den mängd data som åker fram och tillbaka i våra nät och det är när det blir onormalt mycket som vi kollar upp vad det kan vara. Då kan vi ha råkat ut för en attack av något slag och det är sådant som vi övervakar.

– Vi kollar inte den kommunikation som elever har på sociala medier och vi kollar inte heller deras e-post. Det kan mycket väl bli så att vi ändrar denna formulering nästa gång vi tar fram ett avtal, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista