1 av 2
Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix
2 av 2
Enhetschef Anna Stenfeldt Hennings och Anna Zackrisson forensisk generalist på SKL. Foto: Annika Sehlin/Sveriges Radio
Linköping

Nya substanser i nätdroger upptäcks varje vecka

SKL: Vi tycker också det är mycket
1:31 min

Under de senaste tio åren har antalet ärenden på SKL:s droganalysenhet i Linköping fördubblats. I år räknar man med att upptäcka en ny substans i veckan i så kallade internetdroger.

– Vi jobbar hela tiden på att jobba effektivare och smartare för att kunna leverera de här ärendena på så kort tid som möjligt, säger Anna Stenfeldt Hennings är enhetschef på avdelningen för droganalys på SKL.

I år räknar man med att få in 30 000 ärenden till SKL:s droganalysenhet. Oftast är det polisen som skickar in piller, pulver eller annat som man misstänker är narkotika, dopningspreparat eller annat farligt ämne.

De är mest cannabis som kommer in, men under de senaste tre åren har man börjat upptäcka många nya substanser. I år räknar man med att hitta en ny substans varje vecka i så kallade nätdroger.

Tillverkare av droger är alltid ett steg före. De nya substanserna som kommer in till SKL liknar ofta en annan substans som redan blivit narkotikaklassad och försvunnit från marknaden.

– Vi tycker också det är mycket med en ny substans i veckan. Vi kan inte säga vad det beror på. Det är en stor efterfrågan och så har internet blivit tillgängligt för fler personer, dtet kanske är en förklaring, säger Anna Zackrisson, forensisk generalist vid Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping.

Förra året narkotikaklassades ungefär ett 30-tal nya substaner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".