Städerskor sägs upp när Samhall tar över

I dag gör ett 20-tal städerskor inom Försvarsmakten i Östergötland sitt sista arbetspass. Det är lokalvårdarna på Kvarn, Malmen och FMV Prov som blivit uppsagda från städbolaget Sodehxo, sedan Försvaret beslutat att anlita statliga Samhall för städningen.

- Hos Samhall får bara arbetskadade arbeta, så fullt friska städerskor blir arbetslösa efter flera års arbete, säger Anita Nordh som är fackligt ombud för lokalvårdarna på Markstridsskolan i Kvarn:

-Det här hade vi inte väntat oss. Vi trodde att antingen ISS eller Sodexho skulle få uppdraget. Då hade vi haft vår jobb kvar.

Vid upphandlingar brukar entrepenörer säg upp sin personal i god tid, i fall någon annan får kontraktet. Städerskorna vid försvamakten i Östergötland trodde att de möjligen skulle få byta arbetsgivare.

Men istället valde försvarsmakten att all städning i tre mellansvenska regioner ska utföras av Samhall, och Samhall kan inte ta över frisk personal. Därför blir ett tiotal städerskor i Kvarn arbetslösa samt ett tiotal på Malmen och FMV i Linköping. Totalt är 300 i hela landet uppsagda.

De tio i Kvarn bor i trakten. Lena Helgesson är en av de:
-Här finns inga jobb för oss. Jag kommer att vantrivas med att gå hemma.

Kvarn ligger i norra Östergötland, cirka fem mil från Linköping och Motala. Till Kvarn kommer nu Samhall-anställda att pendla, samtidigt som de nu uppsagda lokalvårdarna riskerar att få pendla till nya jobb i andra riktiningen.

Och Anita Nordh tycker att det är märkligt att Samhall tar över ordinarie jobb:
-Samhall har ju statliga bidrag för sina anställda, så lite konstigt är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".