Täta besök i länet av gärningsmannaprofilgruppen

Den senaste tidens allvarliga våldsbrott i Östergötland har lett till att polisen vid flera tillfällen begärt hjälp av den så kallade gärningsmannaprofilgruppen vid Rikskriminalen i Stockholm.

Gruppens uppgift är att göra en egen analys av brottet och gärningsmannen, och det har polisen bland annat utnyttjat i de båda mordutredningar som just nu pågår i Östergötland.

- Ett besök på brottsplaten är nödvändigt för gruppen arbete, berättar Paul Johansson, kriminalkommissarie vid gärningsmannaprofilgruppen.

Gärningsmannaprofilgruppen består av sju personer: fyra våldsbrottsutredare, en kriminaltekniker, en rättsläkare och en rättspysikiatriker, alla med diger erfarenhet. Gruppen finns till för alla polismyndigheter i landet, men respektive förundersökningsledare måste själv be om hjälp.

Gruppen arbetar genom att de åker till platsen där brottet har skett, man går igenom utredningen tillsammans med den lokala polisen som håller i ärendet, undersöker brottsplatsen och tar med sig så mycket fakta som möjligt.

Målet är att samla in all information som finns om mordet. Det gör man genom att exempelvis analysera bilder och gå igenom obduktionsprotokoll. När det är färdigt gör gruppen en analys och eventuellt också en profil över mördaren som sedan redovisas muntligt för ansvariga utredare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".