Patientsekretess hindrar polisen i sökandet efter dubbelmördaren

Polisen har vid åtskilliga tillfällen hindrats i utredningen av dubbelmordet i Linköping på grund av felaktiga tolkningar av sekretesslagen.

Efter dubbelmorden i Linköping i oktober tog polisens utredare fram en så kallad gärningsmannaprofil. Enligt den skulle gärningsmannen kunna vara en ung isolerad och psykiskt störd person.

Polisen har sökt efter sådana personer på psykiatriska kliniker, men har på grund av patientsekretessen i flera fall haft svårt att få fram uppgifter, säger spaningsledaren Jan Staaf:

-Ibland vill folk inte lämna uppgifter, för att de tror att de begår ett tjänstefel om de lämnar information. Men läser man sekretesslagen så är den här typen av brott sådana som bryter sekretesslagen.

Jan Staaf vill inte peka ut några enskilda sjukhus eller anställda som vägrat lämna ut information:

-Vi har stött på en rad fall där tjänstemän säger att de inte törs lämna information på grund av sekretesslagens bestämmelser.

-Vi är ytterst angelägna om att alla bjuder till och försöker hjälpa oss i vårt utredningsarbete och inte själva värderar den information de har, eller tror att de inte kan lämna ut den. Istället kan de prata med sin chef eller överordnade om det går att lämna ut informationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".