I förmiddags lyfte det första svenska planet med hjälputrustning från flygplatsen i Örebro. Foto: Marie Hansson/SR Örebro.
Östergötland idag

Östgötsk vårdpersonal redo för hjälpinsats

"Vi räknar med en förfrågan"
4:08 min

Idag lyfte det första svenska planet med hjälputrustning till Filippinerna. Samtidigt förbereder sig nu Katastrofmedicinskt centrum i Linköping för en insats.

Hittills har Katastrofmedicinskt centrum i Linköping inte fått någon förfrågan om att delta i hjälparbetet i Filippinerna, men man räknar med att det ska komma en sådan inom kort.

– Ja, det skulle jag tro. Landstinget i Östergötland är ju ett av de landsting i Sverige som har tagit på sig rollen att vara jour vid den här typen av händelser, säger Tore Wikström, professor vid Katastrofmedicinskt centrum.

Det kommer i så fall handla om medicinska insatser. I nuläget finns det ett 20-tal läkare och sjuksköterskor inom landstinget i Östergötland som är specialutbildade för den här typen av insatser.

– Vi kommer ju då att ta ut dem som har möjlighet att åka med kort varsel och det kan väl bli då någon gång under den här veckan, säger Tore Wikström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".