I framtiden kan tunga transporter komma att drivas med el istället för fossila bränslen. Foto: Bertil Ericson/TT
Linköping

VTI testar eldrivna transporter

1:53 min

Nu ska VTI i Linköping testa om framtidens transporter med lastbil och buss kan köras på så kallade elvägar, det vill säga elektrifierade vägar där fordonen drivs av el som en trådbuss.

Med hjälp av avancerade körsimulatorer ska Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, i Linköping försöka simulera hur elvägarna kan fungera.

– Det är ett sätt att komma ifrån den fossilberoende fordonsflottan vi har idag, framförallt när det gäller tunga fordon. Man kan inte ha med sig stora, tunga batterier om man ska åka mellan Sverige och Spanien till exempel. Man har inte heller tid att stå stilla och ladda en lastbil, de måste gå hela tiden för att man ska få ekonomi i det. Med en kontinuerlig överföring av el skulle man komma ifrån de problemen.

På en elväg får fordonen el antingen via luftledningar, som en trådbuss, eller via ledare i vägbanan eller via magnetfält i vägen.

Arne Nåbo säger att forskningen kring elvägar nu börjar att ta fart i Europa.

Forskningen i körsimulatorerna ska bland annat ge svar på hur det går att elektrifiera olika vägsträckor, hur fordonen ska fungera och hur det är att köra.

VTI ska bedriva forskningen tillsammans med Trafikverket och forskningsinstitutet Viktoria Swedish ICT, i Linköping, Göteborg och Luleå.

Att kunna testa hur ett sådant här system skulle kunna fungera i en körsimulator har stora fördelar, säger Arne Nåbo.

– Det är väldigt lätt att göra ändringar när man arbetar i en virtuell miljö. Eventuella misstag kan rättas till utan kostnad. Gör man fel när man gör sådana här saker i verkligheten blir det väldiga kostnader för att få det rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista