Motala lasarett. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland idag

Akutöversyn väcker ilska i Motala

4:08 min

På Motala kommun är man idag minst sagt upprörd över beskedet att landstinget nu ska se över verksamheten på akuten. Orsaken är att ett av alternativen är att begränsa uppdraget.

– Jag blir mållös och, det är ett starkt uttryck men jag står för det, förbannad blir jag, säger Anne-Lie Liljedahl (S), socialnämndens ordförande.

Bakgrunden till den förstudie av verksamheten på akuten i Motala som landstinget nu inleder, är den hårda kritik som Inspektionen för vård och omsorg nyligen riktade mot verksamheten.

Enligt landstingsledningen ska tre alternativ undersökas; att behålla uppdraget som det ser ut idag, att utöka uppdraget eller att begränsa det. Och det är det sistnämnda som får kommunledningen att se rött.

– För kommunen är det ett jättedråpslag om man överhuvudtaget tittar på alternativet att begränsa verksamheten. Motala är ju en kommun som vill utvecklas och lasarettet är ju hjärtat i kommunen. Det här tycker jag är katastrof, säger Anne-Lie Liljedahl.

Enligt henne borde alternativet att begränsa verksamheten överhuvudtaget inte finnas med. Det IVO efterfrågar är ju svar på hur landstinget planerar att förbättra verksamheten, säger hon och anklagar landstingsledningen för att ha en dold agenda.

– Ja, det är så jag ser det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista