Linköping

SKL får analysera allt fler sorters nya droger

1:32 min

Nya internetdroger och narkotikaklassade läkemedel blir allt vanligare. Av alla droganalyser som Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping gjorde förra året var en tredjedel nya preparat.

Förra året gjorde SKL i Linköping ungefär 28 000 droganalyser och av dem var en tredjedel nya preparat som nätdroger, narkotikaklassade läkemedel och annat. Det är fem gånger så mycket som 2005.

Orsaken till den stora ökningen är att både polisen och tullen har svårt att stoppa nya nätdroger. Tillverkare av droger är alltid ett steg före. Så fort ett preparat narkotikaklassas gör tillverkarna små förändringar av den kemiska strukturen i preparatet. Den blir därmed laglig, tills den upptäcks och stoppas av myndigheterna. Men det kan ta lång tid innan nya preparat narkotikaklassas.

– Det varierar stort men det kan handla om allt från ett halvår till två år, säger forensiker Andreas Carlsson på SKL. 

Även på Rättsmedicinalverket i Linköping, som analyserar urin och blodprover från personer som är misstänkta för narkotikabrott, ser man en ökad användning av nätdroger i samhället.

– 2005 hade vi någon enstaka internetdrog, men sen har det kommit fler och fler nya per år succesivt och det ökar fortfarande, säger kemisten Maria Wikström på Rättsmedicinalverket.