Norrköping

Utredning mot Axén läggs ned

2:16 min

Förundersökningen mot riksdagsmannen Gunnar Axén (M) om sexuellt ofredande har idag lagts ned. Enligt åklagaren går det inte att bevisa att Axén gjort sig skyldig till brott.  

– På grund av sekretessreglerna är jag förhindrad att säga speciellt mycket, men det handlar om bevissvårigheter, säger Mats Ericsson till P4 Östergötland.

I ett pressmeddelande skriver han att det finns två med varandra oförenliga versioner av vad som hände vid tillfället och att det saknas tillräcklig övrig bevisning för han ska kunna förvänta sig en fällande dom.

– I ett sådant läge får jag inte väcka åtal.

Var det ett svårt beslut?

– Nej, det kan jag jag inte säga.

Det var för en knapp månad sedan som Gunnar Axén polisanmäldes av en kvinna i Moderata ungdomsförbundet, som hävdade att hon hade utsatts för sexuellt ofredande under en partiaktivitet i oktober. Dagen innan hade Gunnar Axén meddelat att han inte ställer upp till omval. 

När polisanmälan blev känd valde Gunnar Axén att ta time out från sitt riksdagsjobb. I en skriftlig kommentar sa han också att han bestred anklagelserna och välkomnade en utredning.

En sådan inleddes också, men idag meddelar alltså Mats Ericsson vid riksenheten för polismål, som utreder brottsmisstankar mot riksdagsledamöter, att förundersökningen läggs ned.

Det känns som om det ofta händer i utredningar om sexuellt ofredande att man har två helt olika versioner av vad som hänt och så kommer man inte vidare därifrån, kändes det som en typisk sån utredning i det fallet?

– Ja, på ett sätt tyvärr. Det är inte helt fel beskrivet.

Gunnar Axén själv vill inte låta sig intervjuas idag. Däremot har han kommenterat åklagarens beslut via mejl:

"Beslutet att frikänna mig från misstanke om brott innebär naturligtvis en lättnad för mig personligen. Det har varit en jobbig process samtidigt som jag hela tiden har satt min tillit till att rättsväsendet skulle utreda frågan på ett opartiskt och professionellt sätt. Jag har från dag ett avvisat anklagelsen och välkomnat att frågan skulle utredas av rättsväsendet, vilket jag också givit uttryck för i mina tidigare kommentarer. Jag återupptar nu omedelbart mitt riksdagsarbete fullt ut och kommer lägga all kraft på en valseger nästa år."

Gunnar Axéns försvarsadvokat Per E Samuelsson säger till TT idag att han räknat med den här utgången.

– Jag sade redan före förhöret att det skulle förvåna mig om det här gick till åtal. Nu ägde förhöret rum i fredags och uppenbarligen gör åklagaren efter förhöret samma bedömning som jag gjorde, att det här håller inte i domstolen, säger han.

Ylva Orrenius är kvinnans juridiska ombud.

– Min klient är naturligtvis besviken. Jag har försökt förklara för henne att det ju framgår av åklagarens beslut att det inte handlar om att de inte tror på henne, utan om att åklagaren anser att det inte finns tillräckligt med stödbevisning, att ord står mot ord.

Vad är din uppfattning om bevisningen?

Det finns viss stödbevisning, men bevisvärdering är alltid svårt. Jag ska träffa min klient i slutet av veckan så ska vi gå igenom alltihop och så får hon ta ställning till om vi ska begära överprövning.

Hur tar din klient det här?

Det är klart att hon tycker att det här är jobbigt. Hon vet ju att det här har hänt och det är ju väldigt frustrerande när man vet att något har hänt, men inte kan bevisa det, säger Ylva Orrenius.