Östergötland

Våg av bedrägerisamtal i Östergötland

1:30 min

Polisen har fått in ett stort antal anmälningar om misstänkta bedrägerisamtal de senaste dagarna. Olle Tjernberg vid polisen i Östergötland säger att de bara i dag fått in över 100 anmälningar.

I helgen uppmärksammade flera medier att missade samtal från okända nummer kunde bli en dyr affär om man ringde upp för att ta reda på vem som ringt.

– Telefonnumret går till republiken Kongo och de som ringt upp numret är rädda att de kommer bli debiterade en kraftig avgift för samtalet, säger han.

Olle Tjernberg säger att den här typen av bedrägerier blir allt vanligare, men att polisen i Östergötland själva saknar de kunskaper och resurserer som krävs för att utreda brotten.

 Om man vill skydda sig mot bedrägerier är det därför upp till var och en att vara extra försiktig när det gäller både okända telefonnummer och e-post med tvivelaktiga avsändare.  

– Man ska alltid kolla alltid upp ett okänt nummer innan man ringer tillbaka. Tillhör numret inte någon man känner bör man låta bli att ringa upp, säger Olle Tjernberg.