Fler fuskare anmäls av Försäkringskassan

Antalet anmälningar om fusk och missbruk gentemot Försäkringskassan ökar. Det är resultatet av skärpta kontroller och hembesök. Bara under förra året krävde Försäkringskassan i Östergötland att fuskare skulle betala tillbaka över 20 miljoner kronor.

Sedan 2002 har Försäkringskassan i länet i första hand fokuserat på att kontrollera de bidragstagare som får tillfällig föräldrapenning och sjukpenning/sjukersättning samt skenseparationer.

Det har nu gett resultat. Förra året anmäldes 510 fall om fusk och missbruk till kassan, att jämföras med året innan då 404 anmälningar kom in.

Försäkringskassan har seddan gått vidare och polisanmält vissa fall, och här kan man också se en ökning. 2004 anmäldes 86 fall jämfört med 29 ärenden under 2003. De flesta fall handlade om tillfällig föräldrapenning, och den främsta orsaken till misstänkt fusk är där en förälder arbetar samtidigt som man uppbär tillfällig föräldrarpenning.

Försäkringskassans arbete mot fusk och missbruk har också bidragit till fler återkravsärenden. Återkravsbeloppen mer än fördubblades förra året jämfört med året innan och hamnade på omkring 20,5 miljoner kronor 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".