Landshövding Elisabeth Nilsson. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Östergötland

Landshövdingen tjänar över en miljon på sidouppdrag

Landshövdingen: "Det innebär att man måste jobba mycket"
8:26 min

Landshövdingen Elisabeth Nilsson är den landshövding i Sverige som tjänar mest pengar på uppdrag som hon har vid sidan av landshövdingejobbet. I år kommer hon att tjäna över en miljon kronor på olika styrelseuppdrag. Det är i stort sett lika mycket som hon får i lön som landshövding.

Själv tycker hon inte att det är några problem att hinna med styrelseuppdragen samtidigt som hon är landshövding.

– Jämfört med det arbete som jag lägger ner som landshövding är det en liten del. Mycket av det arbete som sker inför styrelseuppdrag är sådant som jag läser på helger, säger hon. 

Elisabeth Nilsson får i år drygt en miljon kronor i lön för jobbet som landshövding. Nästan lika mycket, en dryg miljon kronor, tjänar hon på olika sidouppdrag. Sidouppdragen består i att hon sitter med i 13 olika styrelser, för bland annat stiftelser och företag.

De flesta styrelseuppdragen har koppling till landshövdingeuppdraget och länet, och där är ersättningarna ganska små eller obefintliga. Hon sitter till exempel med i styrelsen för Norrköpings symfoniorkester.

Men hon sitter också med i styrelsen i stålföretaget Outokumpu och i gruvbolaget Northland Resources. För det får hon hon drygt 185000 kronor av Northland Resources, medan Outokumpu ger henne drygt 725000 kronor i ersättning i år. Men att det skulle kunna uppstå en intressekonflikt mellan styrelseuppdragen i företagen och landshövdingejobbet, har Elisabeth Nilsson svårt att se.

– Jag kan inte se någon lojalitetskonflikt. Skulle det finnas den typen av lojalitetskonflikter så ska man inte ta ett styrelseuppdrag. För det som är det primära för mig är självfallet landshövdingearbetet och inget annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".