Acetylencentralen i Gamla Motala verkstadsområdet. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Motala

Borttagna gifter bäddar för nya verksamheter vid gamla verkstadsområdet

1:22 min

Det finns flera olika gifter i marken där Motala kommun nu planerar för nya verksamheter i gamla Motala verkstads-området. Nyligen sanerades ett område på kanalbanken från bly.

– Vi hade då bly, ytligt, som då var en hälsorisk som vi ville ta bort, exakt var det kommer ifrån, det vet vi inte, berättar planeringsarkitekt Caroline Johansson på Motala kommun.

Området vid gamla Motala verkstad är en plats där många kemikalier har hanterats en gång i tiden. Det har varit verksamhet på området i nästan två hundra år, så enligt Caroline Johansson är det svårt att identifiera var de olika gifterna kommer ifrån. Men förutom bly i kanalbanken har man även funnit bland annat arsenik i marken på gården i området, och gifter i marken under gräsplanen utanför byggnaderna.

Nu finns planer på caféer, butiker, museer och kontor med mera på området och det är fullt möjligt, enligt Caroline Johansson.

– Vi har utgått från de aspekterna, kan vi ha det på det här området, och det säger vi nu, att det kan vi, när vi nu har vidtagit de här åtgärderna, säger Caroline Johansson.

Detaljplanen för området antogs på kommunfullmäktige i måndags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista