Ovärderliga föremål stulna från heliga Birgittas relikskrin

Två släktsköldar i förgyllt silver har stulits från den heliga Birgittas relikskrin i Vadstena klosterkyrka.

- Jag trodde inte mina ögon. Någon eller några har lyft bort den glashuv som finns över relikskrinet och sedan slitit bort de här beslagen. Man såg trådarna som hängde kvar, säger en chockad Kjell Karlsson, kyrkoherde i klosterkyrkan och den som upptäckte stölden.

Kjell Karlsson upptäckte stölden när han gick igenom kyrkans inventarier efter ett inbrott under natten, men det är fortfarande oklart om sköldarna stals i samband med inbrottet eller om stölden ägt rum tidigare. Klart är i alla fall att tjuvarna slagit till på natten eftersom kyrkan är bevakad på dagtid. Något larm har det däremot inte funnits runt själva skrinet, men det ska installeras nu säger Kjell Karlsson.

Relikskrinet som är från omkring 1390 är gjort av trä, klätt med röd sammet och smyckat med släktsköldar i förgyllt och emaljerat silver. Sköldarna, som är omkring 15 cm i diameter, sitter på skrinet som ett bevis på att släkterna skänkt pengar till klostret i Vadstena.

Enligt Kjell Karlsson är de stulna sköldarna, som nu ska ersättas med kopior, ovärderliga både för kyrkan och dess besökare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".