Ja till sjölagring i Kisasjön

Södra Skogsägarna kommer att få lagra timmer i Kisasjön trots stora miljökonsekvenser. Det säger landshövding Björn Ericsson idag.

Eftersom skogsmaskiner och personal dras till de mest stormhärjade områdena i Småland, kommer Kisasågen inte få några regelbundna leveranser av timmer. Därför vill Södra skogsägarna lagra över 200.000 kubimeter timmer i sjön, vilket ska täcka sågens behov under ett år.

Konsekvenserna av det blir att stora mängder bark faller till botten och förbrukar syre. Desutom läcker näringsämnen som fosfor ut i sjön. Därtill kommer fenoler och andra ämnen från veden, som kan påverka smaken på dricksvattnet nedströms.

Södra lovar att syresätta sjön med slangar och tryckluft under sjölagringen men i Kisa fruktar miljönämnden ändå att flera års arbete med att restaurera sjön går förlorade.

Länsstyrelsens miljöchef och handläggaren reserverar sig mot beslutsförslaget och själv säger Björn Ericsson att detta är ett av de svåraste besluten han fattat på Länstyrelsen. Samtidigt säger han att milöjkonsekvenserna måste vägas mot sysselsättningen och värdet på timret och att de skogspolitiska intressena i det här fallet väger över.

Det formella beslutet om att tillåta sjölagringen tas av Länstyrelsens styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".