Omsorgen i Norrköping kräver mer pengar

Handikappomsorgen och hemtjänsten kommer att försämras och ligga på gränsen för vad lagen tillåter om inte kommunen ökar budgeten för verksamheten. Det menar vård- och omsorgsnämnden som vid dagens möte väntas kräva ökade anslag.

Det är en dyster bild av framtiden för hemtjänst, handikappomsorg och särskilt boende som skildras i vård- och omsorgskontorets skrivelse. Att det ser så besvärligt ut beror på att man vet att behoven kommer att öka, men att nämnden inte fått mer pengar för att klara detta.

De 22,5 miljoner som krävs i tillskott redan nästa år skulle motsvara 75 tjänster skriver vård- och omsorgskontoret och påpekar att man redan har rationaliserat verksamheten samtidigt som antalet personer med hemtjänst ökat. Dagcentraler och dagverksamheter har dragits in. Om verksamheten måste spara ännu mer skulle det innebära en vård och omsorg som balanserar på gränsen för vad lagen tillåter, skriver vård- och omsorgskontoret. Kommunfullmäktige måste i så fall fatta beslut om att fler verksamheter ska avvecklas och att brukarna ska få sämre service.

Norrköpings kostnader för äldre- och handikappomsorg ligger 12% under snittkostnaden i riket, påpekar vård- och omsorgskontoret och om Norrköping skulle ligga på samma nivå som genomsnittet för länets kommuner, skulle kostnaderna vara närmare 170 miljoner kronor högre än nu. Detta visar att äldre- och handikappomsorg i Norrköping redan är effektivt organiserad och att det inte finns skäl att sänka servicenivån, skriver vård- och omsorgskontoret och föreslår nämnden att kräva höjda budgetar t o m 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".