Friande dom ändras till fängelse för misshandel

En 25-årig Motalabo, som av tingsrätten friades från misstanken om att ha misshandlat en handikappad man i Kvarnparken i Mjölby förra året, döms av hovrätten till 2 års fängelse för misshandeln som betecknas som grov.

Det var i början av oktober förra året som en 23-årig handikappad man med latinamerikanskt ursprung blev överfallen och svårt misshandlad i Kvarnparken i Mjölby. Fyra män greps och fallet fick stor uppmärksamhet redan från början eftersom dådet ansågs ha rasistiska inslag. När de två män som slutligen ställdes inför rätta, friades av Linköpings tingsrätt efter att ha skyllt på varandra, var upprördheten stor.

Den dåvarande åklagaren ansåg inte att det var någon ide att överklaga den friande domen, men efter påtryckningar från den misshandlade mannens advokat omprövades beslutet och domen mot den 25-årige Motalabon överklagades till Hovrätten.

Orsaken var att en av de män som till en början misstänktes för att ha varit inblandade i misshandeln under ed hade intygat att det var 25-åringen som var skyldig. Det är också vad Hovrätten kommit fram till även om rätten i sin dom inte utesluter att ytterligare någon kan ha varit inblandad.

I domen konstaterar hovrätten också att misshandeln var särskilt hänsynslös och rå och att de uttalanden som fällts under själva misshandeln visar att det funnits rasistiska motiv bakom misshandeln.

Den 25-årige mannen ska också betala ett skadestånd till den misshandlade 23-åringen på drygt 40 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".